Vanliga frågor

Byta markisväv
Många tror att man måste eller ska byta hela markis ställningen med väven när markisväven är trasig, skitig eller man bara vill byta till ett modernare markistyg. Man behöver bara byta själva tyget / väven på markisen. Det är betydligt billigare att byta bara duken. Många markisföretag kommer att föreslå att ni ska byta hela markisen men det behövs ofta inte. Markistyger.nu är specialiserade på att leverera endast tygerna till befintliga markiser, måttanpassade och färdigsydda till just din markis.

Byte av markistyg kommer att lyfta hela ditt hus. Det kommer se fräschare och modernare ut genom att bara byta markisens tyg.

Vad händer om jag mäter fel för mitt nya markistyg?

Ingen fara det finns lösningar.

Bredd

Bredden är viktigast att få så korrekt som  möjligt, så mät gärna en extra gång. Det är bättre att markistyget blir en eller två cm för kort på bredden än en cm för brett. Då kan du möjligen få en liten glipa mellan arm och väv, men det kommer ändå fungera bra. Är det för brett så riskerar det att inte passa och rullas upp rätt. Har du trots allt beställt ett tyg som är för brett så prata med din lokala skräddare eller kapellmakare, dom kan oftast hjälpa dig och det brukar inte kosta så mycket. Vill du ha tips får du självklart kontakta oss.

Utfall

Om du har beställt ett markistyg och du har mätt fel på några cm så spelar det faktiskt inte så stor roll.   Har du trots allt beställt ett tyg som är på tok för lite eller för mycket utfall så prata med din lokala skräddare eller kapellmakare, dom kan oftast hjälpa dig och det brukar inte kosta så mycket. Vill du ha tips får du självklart kontakta oss.

Kan man byta markistyg själv?
Det går oftast väldigt bra att byta markisväv själv. Vi hjälper dig med instruktioner så att just du ska lyckas.

Markistyger.nu säljer måttanpassade markisvävar så att du enkelt kan byta till en ny fräsch markisväv. Vi har cirka 150 olika färger och varianter på markisvävar så du hittar precis den markisväv som du vill ha.

Skall du byta väv på markisen – här finns hjälp.

Vi har försökt samla så mycket information som möjligt om hur man byter markisväv själv här på sidan. Hoppas att du hittar den informationen du söker ang att byta markisväven själv.

Det finns många leverantörer av markiser men konstruktionen och principen är oftast den sammaMarkistyger.nu har gjort instruktionsfilmer för att kunna hjälpa er kunder så mycket som möjligt där vi visar en del trix som kan hjälpa er att lyckas med ert markisvävsbyte på markisen.

Ska du byta markisväv på din fönstermarkis så rekommenderar vi att du tittar på denna video: https://youtu.be/TDZYnJ2gNjs

Ska du byta markisväv på din terassmarkis så rekommenderar vi att du tittar på denna video: https://youtu.be/B8L96yKFz4Q

Vad kostar det att byta markisväv? Byta markistyg pris?
Du kan enkelt räkna ut vad det kostar att köpa en ny markisväv i vår shop. Ta reda på hur bred och vilket utfall som din nya markisväv behöver. Lägg in måtten i vår shop, samt välj om du ska ha kappa eller inte så få du fram ditt pris. Ofta är det 90% lägre kostnad att bara byta markisväven jämfört med att byta hela markisen. Markisställningen håller oftast 2-4x längre än markisväven.

Hos markistyger.nu hittar du dom senaste markisvävarna om du vill byta tyget. Markistyger.nu har dom bästa priserna på vävar. Om du kan visa en bättre offert så lovar vi att matcha den och lite till. Lär mer om vår prisgaranti.

Hur byter man markisväv själv?
Markisväven har oftast kortare livslängd än ställningen, därför är det många som byter markisväven flera gånger innan själva ställningen byts ut. På Markistyger.nu har vi instruktionsfilmer som ger tips och underlättar bytet för dig.

Kan man endast köpa markisväven?
Ja, hos markistyger.nu kan du köpa endast markisväven / markisduken. Vi måttanpassar alla våra markistyger så att du får just det måttet du vill ha. Vill du endast byta markiskappan så kan du självklart göra det också. När ni beställer markisväven så är markistyget alltså färdigsytt vid leverans.

Ny kappa till din markis

Beställa en kappa till din markis är enkelt. Välj bara det tyg du vill ha och maila oss hur lång du vill att den ska vara.

Din nya markiskappa blir exakt i det mått du vill ha den, måttsydd för att passa just dig. Vi levererar alla kappor till markiser som standard 15 cm höga.

Välj om du vill ha en vågig kappa eller en rak kappa. När du vill ha en ny kappa till en befintlig markis där markisen är randig så kommer vi inte kunna mönsteranpassa markiskappan med det stora tyget. Vi rekommenderar därför att man köper en enfärgad markiskappa.

Att byta kappan på en befintlig markis är ofta enkelt. Ibland sitter ett kapplås i vardera ända, skruva loss dessa så ska det gå enkelt att ta bort gamla kappan. Glöm inte att göra rent ställningen där den gamla kappan har suttit när du sätter dit din nya snygga markiskappa.

Låter det intressant? Beställ på [email protected].

Hur förlänger jag livslängden på min markis?

Det finns några enkla knep för att förlänga livslängden på din markis.

Ställningen

När det gäller ställningen är det absolut viktigaste att markisen inte är i utfällt läge när det är kraftigt vind. Kraftig vind kommer ge hårda påfrestningar på markisställningen och göra till exempel armarna sneda och olika. Veva in markisen när det börjar blåsa.

Se även till att hela markisen är indragen, ibland vevar man inte in hela och då kan den sista biten bli påfrestad. Kanske är det inställningen på motorn som inte är rätt och då kommer inte hela markisen in.

Markistyget

Det som tar mest stryk på markistyget är kappan och den yttersta biten på det stora tyget.

Ett tak eller kassett som skyddar markisen är ett måste om du ska ha ett fräscht markistyg länge.

Är man riktigt noggrann så tar man in markisens kappa på hösten och vintern.

Tyget/väven utgör 90% av det som syns på din markis, men bara 10% av den totala markiskostnaden. Ställningen på markisen håller ju dessutom minst 2-3 gånger så länge som markistyget. Än så länge är det inte så många som förstått att det går att byta bara tyget, samt hur lätt det faktiskt är. Men tänk hur mycket pengar som skulle kunna sparas, och hur mycket onödigt svinn vi skulle slippa om fler visste, så sprid gärna budskapet till vänner och grannar! Vi byter varje år massor av tyger på markiser som är minst 20 år gamla, där markisställningen är riktigt bra.

Viktigt att tänka på när ni byter markisväv.
När ni har tagit bort den gamla är det viktigt att ni gör rent markisställningen ordentligt så att ni inte smutsar ner den nya markisduken när ni byter.

Markisställningen och komponenter på markisen kan ha tagit skada. Titta efter noga så att inget är skadat. Oftast är det plastdetaljer om kan bli sköra och ömtåliga när de blir gamla.

Vad ska jag tänka på för att min markisväv ska hålla längre?
Största problemet med att markistyger börjar se dåliga ut är att kappan och det yttersta på markisväven inte ser fräscht ut. Se till att ni vevar in markisen helt så att den inte exponeras för mycket för solljus och smuts. Kappan kan med fördel enkelt tas in på vintern för att skydda den

Tänk på detta innan ni byter markistyg 
När man byter markistyg / markisväv på en befintlig markis kan det vara så att markisen är gammal. Oftast går det bra att byta, men kontrollera att allt är helt. Om det inte är helt se till reparera detta först innan ni byter markisväven.

Ofta är även själva ställningen smutsig. Se till att markisställningen är ordentligt rengjort innan ni byter till den nya markisväven eller när ni får hjälp med bytet. Om ni inte rengör ställningen innan markisvävsbytet så riskerar ni att den nya markisen smutsas ner under bytet.

Var kan man köpa markisväv?
Om du bara vill köpa själva markisväven och inte hela markisen på ställning kan man göra det på markistyger.nu . När du köper en ny väv så finns det några aspekter att beakta. Är ställningen hel? Sitter allt fast? Om det är ja på dessa frågor så ska det gå bra att byta till ett nytt tyg. Se till att du mäter rätt på bredden och utfallet. Om du behöver hjälp med hur man mäter så finns det hjälp på markistyger.nu , se våra instruktionsfilmer. På markistyger.nu finns även hjälp med tips och trix om hur man byter väven.

Om markistyger.nu markisvävar
Alla våra markisvävar är tillverkade av spinnfärgad akryl enligt högsta kvalitetsstandard i Italien.
Vävarna håller högsta färgäkthet samt är smuts- och vattenavvisande och är OEKO-TEX® 100-klassificerade.