Byta väv eller köpa ny markis?

Genom att bara byta tyget istället för att byta ut hela markisen får du i princip en helt ny markis till en bråkdel av kostnaden. Markisduken utgör ca 95% av det som syns på din markis, men endast ca 10% av kostnaden

Alla förstår ju att ställningen håller långt mycket längre än väven. Som jämförelse skulle ingen vettig människa byta ut flaggstången för att flaggan blivit solblekt. Så varför slängs varje år 1000-tals fina markisställningar i utmärkt skick på tippen? Huvudsakligen pga:

  1. 1. Okunskap – De flesta vet inte att det går att byta ut markisduken. De har inte heller förstått hur enkelt det är, eller hur ofantligt mycket lägre kostnad det faktiskt blir.
  2. 2. Markismarknaden – Det finns hundratals markisfirmor i Sverige. Under vår/sommar har de mer än tillräckligt att göra och vill naturligtvis maximera vinsten under sin korta säsong. Markisfirmor tjänar MYCKET mer på att sälja på dig och montera en hel markis.

Efter åratal av markisvävsbyten vet vi att 95 av 100 markiser är i så bra skick att markisvävsbyte är det klart bästa alternativet. Ta bort det gamla tyget, tvätta ställningen ordentligt, på med nya markistyget och du har uppdaterat 95% av det som är synligt av markisen till ca 10% av kostnaden.

Byta markisväv vs köpa ny markis – Räkneexempel från november 2022 för Terassmarkis 500 cm bred och utfall 250 cm

Alt 1: Premium markisväv (Sandatex) med kappa hos markistyger.nu: 6212 kr inkl frakt

Alt 2: Terassmarkis med kappa, tak, motor: ca 30-50 000 kr exkl frakt, beroende på modell och leverantör

I exemplet blir det 80-85% billigare att bara byta markistyget. Lägger vi till en signifikant dyrare frakt, samt att de flesta behöver bekosta hjälp med montering vid byte av hela markisen, så blir besparingen i de flesta fall minst 85-90%.

Även miljön blir vinnare!

Få vinner på att vi slänger saker som inte behöver slängas. Och med handen på hjärtat, visst känns det inget vidare att slänga en fullt fungerande markisställning på tippen? Så, behåll det som funkar och byt ut det som är fult och slitet till en bråkdel av kostanden och hjälp vår natur och miljö på traven!