Så blir din markis som ny – för en bråkdel av priset
Få saker sänker intrycket av ett hus eller byggnad som en gammal sliten markis. Ändå tvekar många att byta upp sig, ofta för att det känns dyrt och krångligt.
Mårten Dahlstedt har arbetat med markiser i många år och förespråkar lösningen att byta ut markistyget.
– I princip alla markiser är i så bra skick att markisvävsbyte är det klart bästa alternativet. Det är 90 procent billigare än att köpa ny markis och tar inte längre tid än att skruva ihop en Ikea-byrå, säger han.
Svep med blicken över ett villaområde eller semesterby så lär du se markiser i alla möjliga skick och former. Vissa är modernt motordrivna, andra gnisslas fram med den karaktäristiska veven. Vad många inte vet är att de flesta markiser är konstruerade på samma sätt, vilket gör det enkelt att byta ut markistyget när det börjar bli slitet.
Men ändå sitter de gamla slitna markistygerna kvar i många svenska hem, och varje år slängs tusentals fullt fungerande markisställningar på tippen. Anledningen är, enligt Mårten Dahlstedt, främst en okunskap om hur enkelt och extremt kostnadseffektivt det är att byta markisduk själv, men också för att vi har en stor mängd lokala markisföretag i Sverige som vill få in så mycket pengar som möjligt under en kort säsong.
– Ingen vettig människa skulle byta ut flaggstången för att flaggan blivit solblekt. Det är i grunden samma sak för markiser, så varför slängs varje år 1000-tals fina markisställningar i utmärkt skick på tippen? Det beror till stor del på att markisfirmor helt enkelt tjänar mer på, och hellre vill sälja och montera hela markiser än att sälja ett markistyg som du dessutom sätter upp själv, säger Mårten Dahlstedt.
Skillnad på väv och väv – kvalitet lönar sig i längden
Det finns ett mycket stort utbud av tyger att välja bland för din markis. De flesta beställer tygerna uppsydda och redo att träs på, men det finns även möjlighet att köpa tyg på rulle och sy själv. Kvaliteten på tyget mäts på färgäkthet (hur väl färgen står emot att blekas i solljus), motståndskraft mot UV-strålning och väta, samt den generella hållbarheten.
– Generellt gäller principen att man får vad man betalar för. Jag använder och rekommenderar uteslutande premiumväv från de bästa aktörerna som Sandatex, Saettler och Dixon. De pengar man sparar in på ett billigare alternativ förlorar man som regel på kortare livslängd. Förmågan att stöta bort vatten tenderar också vara sämre för de billigare tygerna, säger Mårten Dahlstedt.
Unik monteringslösning förenklar vävbytet ytterligare
Det vanligaste sättet att fästa den nya markisduken är med en så kallad tenstav som sitter i fållen. Den förs sedan samman med markisens ställning för att hålla markistyget på plats.
Hos Markistyger.nu går det att få sin terassmarkis levererad med magnetband istället för tenstav. Monteringslösningen är helt unik och gör bytet ännu enklare.
– När man kan byta från en duk till en annan så snabbt och smidigt som man gör med magnetbandsmontering blir det ju inte värre än att byta gardiner. I takt med att allt fler förstår hur enkelt det är att byta markisduk själv har vi börjat se en trend med kunder som alternerar mellan olika vävar under säsong, eller ibland även för specifika tillfällen. De tar till exempel en vit eller beige variant mitt i sommaren och ett mörkare alternativ höst och vår, säger Mårten Dahlstedt.
Mycket pengar att spara
Genom att enbart byta ut markisduken istället för att ersätta hela markisen, kan du få en markis som i princip känns som ny till en betydligt lägre kostnad. Markisduken utgör ungefär 95 procent av den synliga ytan på markisen, men står bara för cirka 10 procent av kostnaden.
Även för en nybörjare tar det bara någon timme att ta bort det gamla tyget, tvätta ställningen och sätta på ett nytt markistyg.